sanitas elektrische onderdeken

Review: mijn ervaring met de Sanitas elektrische onderdeken en bovendeken

Slaapkamer en Badkamer, Woonkamer en Entertainment By Oct 03, 2023

Als iemand die altijd koude voeten heeft en het liefst in een cocon van warmte leeft, weet ik hoe vervelend de wintermaanden kunnen zijn voor mede-koukleumen. Dus vorig jaar ben ik op zoek gegaan naar de ultieme winteroplossing: een elektrische deken! Ik kan inmiddels niet meer zonder, hieronder lees je mijn ervaringen met de Sanitas elektrische onderdeken en de Sanitas elektrische bovendeken.

Wat is het verschil tussen een elektrische onderdeken en bovendeken?

Elektrische onderdeken

Een elektrische onderdeken is een speciaal ontworpen deken die je onder je lakens plaatst om je bed voor te verwarmen. Deze dekens zijn uitgerust met ingebouwde verwarmingselementen en kunnen worden aangestuurd via een afstandsbediening of een app. Ze zijn ideaal voor koude nachten en kunnen helpen bij het verlichten van spierpijn en -spanning. Elektrische onderdekens zijn meestal gemaakt van zachte, ademende materialen zoals polyester of katoen en komen in verschillende maten om bij verschillende bedden te passen.

Elektrische bovendeken

Een elektrische bovendeken, aan de andere kant, functioneert meer als een traditionele deken die je over je heen legt. Het verschil is dat deze deken ook verwarmingselementen bevat om je warm te houden. Elektrische bovendekens zijn perfect voor gebruik op de bank tijdens een koude winteravond of zelfs buiten tijdens een kampvuur. Ze zijn vaak draagbaar en kunnen worden opgeladen via een stopcontact of een draagbare batterij.

Beide soorten elektrische dekens bieden verschillende warmtestanden en veiligheidsfuncties zoals automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging. Als je op zoek bent naar extra comfort en warmte is een elektrische deken echt een aanrader!

Mijn ervaringen met de elektrische dekens van Sanitas

Sanitas Elektrische Onderdeken SWB 50

woonzaligheid.nl

sanitas onderdeken
De Sanitas SWB 50 is een elektrische onderdeken van 150 x 80 cm met drie warmtestanden, een geïntegreerd veiligheidssysteem en 2 jaar garantie.
Machinewasbaar
Temperatuurstanden
Voorverwarmen
Geïntegreerd veiligheidssysteem
Automatische uitschakeling

Samenvatting

Deze onderdeken is gemaakt van zacht fleece en biedt drie verschillende warmtestanden met verlichte indicatoren, zodat je de temperatuur naar wens kunt aanpassen. Het voorverwarmen duurt ongeveer 30 minuten, wat redelijk snel is, maar je moet er dus wel aan denken om dit op tijd aan te zetten voordat je naar bed wil gaan.

Ik vind vooral het geïntegreerde veiligheidssysteem erg prettig. De sensortechnologie voorkomt oververhitting en schakelt de deken indien nodig automatisch uit. Dit geeft een extra gevoel van veiligheid tijdens het gebruik. Daarnaast wordt de deken niet veel warmer dan 38 graden, zodat je lichaam niet kan oververhitten. De deken is machinewasbaar tot 30°C, wat het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt.

Het vraagt in het begin even wat extra aandacht voordat je gaat slapen, maar inmiddels zit het zo in mijn systeem om deze deken aan te zetten, waardoor ik nooit meer in een koud bed stap. Echt een aanrader!

4.5

Sanitas SHD 70 Elektrische Bovendeken

woonzaligheid.nl

sanitas bovendeken
De Sanitas SHD 70 is een elektrische bovendeken van 180 x 130 cm, geschikt voor 1 tot 2 personen met 6 warmtestanden, een geïntegreerd veiligheidssysteem en 2 jaar garantie.
Machinewasbaar
Temperatuurstanden
Veelzijdigheid
Geïntegreerd veiligheidssysteem
Automatische uitschakeling

Samenvatting

De bovendeken heeft veel overeenkomsten met de onderdeken. Deze is ook gemaakt van erg zacht fleece, is machinewasbaar tot 30°C, wordt niet veel warmer dan 38 graden zodat je lichaam niet kan oververhitten en beschikt ook over een geïntegreerd veiligheidssysteem.

Wat ik zo fijn vind aan deze bovendeken, is dat deze veelzijdig is in gebruik. De kans is groot dat je hem net als ik wil gebruiken voor heerlijke avondjes op de bank, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook overdag gebruiken als je thuiswerkt, in plaats van de verwarming aan te zetten.

Je zou hem zelfs buiten kunnen gebruiken voor een gezellig avondje sterren kijken, maar dan wel lekker warm onder deze deken. Nóg leuker is dat je samen knus onder deze deken kunt liggen. Wat mij betreft was de bovendeken dan ook echt een aanvulling op de onderdeken, dus ik geniet in de winter van beide voordelen!

4.8

Veelgestelde vragen over elektrische dekens

Elektrische dekens zijn een populaire keuze voor extra warmte tijdens koude nachten. Toch zijn er veel vragen en zorgen rondom het gebruik ervan. Hier beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen.

Wat is beter, een elektrische boven- of onderdeken?

Beide soorten elektrische dekens hebben hun eigen voordelen. Een elektrische onderdeken verwarmt je bed voordat je erin stapt en kan helpen bij spierontspanning. Een elektrische bovendeken is daarentegen veelzijdiger en kan ook buiten het bed worden gebruikt, zoals op de bank of zelfs buiten. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en behoeften.

Kan een elektrische deken de hele nacht aan?

Hoewel veel moderne elektrische dekens zijn uitgerust met veiligheidsfuncties zoals automatische uitschakeling, is het over het algemeen niet aanbevolen om een elektrische deken de hele nacht aan te laten. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van je specifieke model voor gedetailleerde informatie.

Kan een elektrische deken in brand vliegen?

De kans dat een moderne elektrische deken in brand vliegt is zeer klein, vooral als deze is uitgerust met veiligheidsfuncties zoals een automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging. Echter, het is belangrijk om de deken regelmatig te controleren op slijtage en beschadiging. Een oude of beschadigde deken kan een risico vormen.

Is een elektrische deken veilig voor kinderen en huisdieren?

Elektrische dekens zijn over het algemeen niet aanbevolen voor kleine kinderen of huisdieren, tenzij ze specifiek zijn ontworpen voor deze doelgroepen. Het risico bestaat dat ze zichzelf niet kunnen bevrijden als de deken te warm wordt.

Hoe onderhoud ik mijn elektrische deken?

De meeste elektrische dekens zijn machinewasbaar, maar het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen om de levensduur van je deken te verlengen. Verwijder altijd de elektrische componenten voordat je de deken wast.

Wat betekent OEKO-TEX® Standaard 100 bij elektrische dekens?

Dit label betekent dat het textiel in de deken is getest op schadelijke stoffen en veilig is bevonden voor menselijk gebruik. Het is een extra garantie voor de kwaliteit en veiligheid van het product.

Is de Sanitas elektrische onderdeken of bovendeken iets voor jou?

Wat mij betreft zijn elektrische dekens perfect voor echte koukleumen in de wintermaanden. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen voor een onderdeken zoals de Sanitas elektrische onderdeken SWB 50 om je bed voor te verwarmen, of ga voor een bovendeken zoals de Sanitas elektrische bovendeken SHD 70 en profiteer van de veelzijdigheid.

Met veiligheidsfuncties zoals een automatische uitschakeling en oververhittingsbeveiliging kun je er zeker van zijn dat het een veilig product is. Met extra certificeringen zoals OEKO-TEX® Standaard 100 heb je daarnaast een kwalitatief hoogwaardig product en kun je een warme en comfortabele winter tegemoet gaan!

Lees ook: Clean Air Optima CA-605B – de onmisbare slaapkamer luchtbevochtiger getest