slimme verlichting energiezuinig

Is slimme verlichting energiezuinig? Onze top 5 en aanbevelingen

Woonkamer en Entertainment By Jul 12, 2023

“Is slimme verlichting energiezuinig?” is een vraag die ik vaak hoor als het gaat om deze futuristische technologie. Stel je voor, je komt thuis na een lange dag, roept “Lichten aan!” en plotseling baadt je kamer in een zacht, warm licht. Geen lichtschakelaars, geen gedoe. Maar hoe zit het met het energieverbruik? En met zoveel opties op de markt, welke slimme verlichting moet je kiezen? In deze blog neem ik je mee op een verlichte reis door de wereld van slimme lichten, waarbij ik de meest gestelde vragen en meer beantwoord. Laten we de schakelaar omzetten en beginnen!

Wat zijn slimme lichten?

Slimme lichten zijn geavanceerde lichtoplossingen die je kunt bedienen met je smartphone, tablet of slimme assistenten zoals Amazon Echo of Google Nest. Ze bieden een scala aan functies, zoals het aanpassen van de helderheid, het veranderen van de kleur en zelfs het instellen van schema’s voor wanneer de lichten aan of uit moeten gaan.

> Zoek jouw slimme assistent

Is slimme verlichting energiezuinig?

De technologie achter slimme verlichting

Dit soort verlichting maakt gebruik van draadloze technologie om te communiceren met je smartphone of slimme assistent. De meeste slimme lampen maken gebruik van Wi-Fi of Bluetooth om verbinding te maken met je apparaat, hoewel sommige ook gebruik maken van andere technologieën zoals Zigbee of Z-Wave. Eenmaal verbonden, kun je de lamp bedienen met een app op je apparaat, of met spraakopdrachten als je een slimme assistent gebruikt.

Is slimme verlichting energiezuinig?

Een van de meest gestelde vragen is of ze energiezuinig zijn. Het antwoord is ja. Slimme lampen, vooral die met LED-technologie, verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele gloeilampen. Bovendien kunnen ze worden geprogrammeerd om alleen aan te gaan wanneer dat nodig is, wat helpt om energieverspilling te verminderen.

Hoeveel stroom verbruikt een slimme lamp?

Het stroomverbruik van een slimme lamp varieert afhankelijk van het merk en model, maar over het algemeen verbruiken LED-slimme lampen tussen de 8 en 10 watt. Dit is aanzienlijk minder dan de 60 watt die een traditionele gloeilamp verbruikt.

Welke slimme verlichting kiezen?

Er zijn veel verschillende merken en modellen van dit soort verlichting op de markt, maar hier zijn mijn top 5 keuzes op basis van functionaliteit, prijs, en energie-efficiëntie:

Philips Hue White and Color: Deze slimme lampen bieden zowel wit als gekleurd licht en kunnen worden bediend via een app of spraakopdrachten.

Wiz Smart: Een betaalbare optie die nog steeds veel functies biedt, waaronder de mogelijkheid om de kleur en helderheid van het licht aan te passen.

Lifx Mini: Deze compacte slimme lamp is ideaal voor kleinere armaturen en biedt zowel wit als gekleurd licht.

CALEX ST64: Deze slimme lamp heeft een retro-uitstraling maar biedt nog steeds moderne slimme verlichtingsfuncties.

Innr Slimme verlichting: Dit merk biedt een verscheidenheid aan slimme verlichtingsproducten, waaronder lampen en lichtstrips.

Het installeren van slimme verlichting

Het installeren van slimme verlichting is eenvoudiger dan je misschien denkt. De meeste slimme lampen passen in standaard lichtarmaturen en het instellen ervan is meestal een kwestie van het downloaden van de bijbehorende app en het volgen van de instructies. Sommige slimme lampen, zoals de Philips Hue, vereisen een hub die op je router moet worden aangesloten, maar dit is meestal een eenmalige setup.

De voordelen van slimme verlichting

Naast energiebesparing biedt slimme verlichting nog vele andere voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan de sfeer in je huis door de kleur en helderheid van het licht aan te passen. Ze kunnen ook bijdragen aan je veiligheid door automatisch aan te gaan wanneer je niet thuis bent, om zo de indruk te wekken dat er iemand aanwezig is.

Mijn advies

Slimme verlichting is niet alleen een handige en leuke manier om je huis te verlichten, maar het kan ook helpen om energie te besparen en je energierekening te verlagen. Of je nu kiest voor de veelzijdigheid van Philips Hue White and Color, de betaalbaarheid van Wiz Smart, of de retro-charme van CALEX ST64, er is een slimme verlichtingsoptie die bij jouw behoeften past. Mijn conclusie? Slimme verlicht is in deze dure tijden een échte must-have voor jouw huis!

Lees ook: Populaire interieurtrends van 2023