Gras bijzaaien

Gras bijzaaien voor een mooie groene tuin

Tuin en Buitenleven Door aug 22, 2023

Een egale, dichte grasmat is de droom van iedere tuineigenaar. Maar wanneer er kale plekken ontstaan of het gras wat schraal wordt, is het tijd om bij te zaaien. Gras bijzaaien is belangrijk om een aantal redenen. Kale plekken geven onkruid de kans zich te ontwikkelen. Ook kunnen oneffenheden in de grasmat ontstaan die het maaien bemoeilijken. Door op tijd met nieuw graszaad bij te zaaien, voorkom je deze problemen en houd je de grasmat mooi dicht.

In deze uitgebreide blog lees je alles wat je moet weten over gras bijzaaien. Je krijgt tips voor de juiste zaaitijd, de hoeveelheid graszaad mengsels, voorbereiding van de bodem en de verzorging na het zaaien. Ook gaan we in op mogelijke problemen bij het bijzaaien en hoe je die voorkomt. Zo word je volledig voorbereid om zelf aan de slag te gaan en kan jij straks genieten van een prachtig egale tuin met een dichte grasmat.

Wanneer is de beste tijd voor gras bijzaaien?

Om succesvol gras bij te zaaien is het cruciaal om de juiste periode te kiezen. Je hebt grofweg twee goede momenten in het jaar om te bijzaaien: het voorjaar en het najaar.

Gras bijzaaien in voorjaar

Het voorjaar is bij uitstek de beste tijd om graszaad te zaaien in bestaande grasvelden. Doorgaans valt de optimale periode tussen maart en mei. De bodem is in deze maanden voldoende opgewarmd, waardoor de grassprieten snel zullen ontkiemen en gaan groeien.

Het is aan te raden om vanaf eind maart bij te gaan zaaien, wanneer de kans op nachtvorst al een stuk kleiner is. Zaai je te vroeg in het voorjaar, dan bestaat de kans dat het jonge gras bevriest. Dat kost moeite en geld. De maanden april en mei zijn daarom het meest ideaal om de grasmat bij te werken.

Gras bijzaaien in najaar

Ook in het najaar kun je nog prima gras bijzaaien, bijvoorbeeld vanaf september. Het gras krijgt dan voldoende tijd om te kiemen en wortel te schieten voordat de winter invalt.

Belangrijk is wel dat je uiterlijk 6 weken vóór de eerste nachtvorst in jouw regio het graszaad uitstrooit. Zo kunnen de grassprieten nog genoeg groeien en hebben ze bij vorst al een stevig wortelgestel om te overleven. Lees ook: Gras zaaien najaar: Alles wat je moet weten.

Hoeveel graszaad heb je nodig voor een mooi gazon?

Om geslaagd gras bij te zaaien heb je vanzelfsprekend goed kwalitatief graszaad mengsels nodig. Het is daarom aan te raden om een speciaal graszaad mengsels te kopen. Deze bevatten meestal snel kiemende grassoorten, zoals Engels raaigras, die de grond snel bedekken.

De juiste hoeveelheid graszaad is ook belangrijk. Als vuistregel kun je ongeveer 30-50 gram graszaad per vierkante meter aanhouden. Strooi het zaad gelijkmatig uit, zodat er geen plekken overgeslagen worden.

Voor grotere kale of beschadigde plekken in de grasmat kun je beter iets meer graszaad strooien, tot 80 gram per vierkante meter. Zo zorg je ervoor dat het gras snel weer aansluit bij de bestaande mat. Met de juiste hoeveelheid kwalitatief goed graszaad mengsels lukt de bijzaaien zeker.

Voorbereiding van de bodem voor succesvolle aanleg

Wil je dat het bijgezaaide gras goed aanslaat, dan is een gedegen voorbereiding van de bodem onmisbaar. Hier zijn een aantal tips:

Verwijder eerst mos en onkruid
Inspecteer de kale of beschadigde plekken eerst en verwijder mos, onkruid of andere storende plantenresten. Een gazonveger, verticulteerhark of mes zijn handige hulpmiddelen om dit grondig te doen. Verwijder ook een deel van de oude graszode, zodat het nieuwe graszaad optimaal contact kan maken met de bodem eronder. Dit bevordert de kieming en ontwikkeling.

Bemest de grond 3-4 weken van tevoren
Zorg dat de voedingscondities in de bodem optimaal zijn door 3 tot 4 weken voor het zaaien te bemesten. Strooi hiervoor een specifieke grasmeststof met organische stikstof. Dit voorziet de bodem van belangrijke voedingselementen die het jonge gras nodig heeft om goed te groeien. Volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

Maak de grond los en egaal
Maak tot slot de grond los met een hark of eg. Dit zorgt ervoor dat het graszaad gemakkelijk kan wortelen en genoeg lucht krijgt. Hark ook eventuele oneffenheden glad. Een egale grond bevordert de uniformiteit van de grasmat.

Hardere, verdichte plekken kun je licht beluchten met een speciale gazonbeluchter. Zorg er ook voor dat de grond vochtig is voordat je gaat zaaien. Een vochtige bodem bevordert de kieming aanzienlijk.

Correct zaaien en een goede verzorging

Ben je klaar met de voorbereidingen? Dan is het tijd om het graszaad daadwerkelijk te zaaien. Ook hierbij zijn enkele tips om rekening mee te houden:

Zaai gelijkmatig met de hand of strooier
Zaai het graszaad het best met de hand voor kleine plekken, of gebruik een praktische graszaadstrooier voor grote oppervlaktes. Laat het graszaad niet te diep vallen, ongeveer 0,5 cm is ideaal. Druk het zaad licht aan met een rol of plankje.

Geef voldoende water na het inzaaien
Geef na het inzaaien de eerste 4-6 weken voldoende water om de toplaag van de bodem mooi vochtig te houden. Zo kiemt het zaad optimaal. Laat het gras beslist niet uitdrogen in deze cruciale periode. Voorkom echter plasvorming, want te nat is ook niet goed.

Maai pas als het gras 5-8 cm hoog is
Laat het gras minimaal 5 tot 8 cm hoog worden voordat je voor het eerst gaat maaien. Stel de maaihoogte in op maximaal 4 cm. Maai de eerste paar keer zonder grasvanger, zodat het gemaaide gras blijft liggen. Dit levert extra voeding voor de bijgezaaide plekken.

TuinTuin

Mogelijke problemen bij gras bijzaaien en hoe je ze voorkomt

Ondanks de beste voorbereidingen kan het soms misgaan bij het bijzaaien van gras. Enkele veelvoorkomende problemen en tips om ze te verhelpen:

Tegengaan van uitdroging
Uitdroging is funest voor jong, bijgezaaid gras. Voorkom dit door voldoende te sproeien, zonodig meerdere keren per dag. Bij aanhoudende droogte kun je het beste een sproeisysteem installeren.

Vogelvraat tegengaan
Vogels zijn dol op jong graszaad en kunnen het bijzaaien flink verstoren. Strooi zo nodig opnieuw zaad en dek het bijgezaaide gebied af met netten.

Schimmelvorming voorkomen
Schimmels tasten jonge grassprieten aan. Kies schimmelresistente grassoorten en droog het gazon snel op na regenbuien of sproeien om schimmels tegen te gaan.

Mosgroei vermijden
Te dun gras kan mosgroei stimuleren. Gebruik een specifieke mosbestrijder of verticulteer grondig voor het bijzaaien om mos te verwijderen.

Gras bijzaaien in een notendop

Door gras op de juiste manier en het juiste moment bij te zaaien en goed te verzorgen, krijg je een mooie egale en dichte grasmat zonder kale plekken. Kies het voorjaar of najaar als geschikte periode. Zorg voor voldoende kwalitatief goed graszaad mengsels en een degelijke voorbereiding van de bodem. Geef na het zaaien voldoende water en maai op het juiste moment. Voorkom daarnaast problemen als uitdroging en schimmels. Met de tips in deze blog lukt het bijzaaien zeker en kan je van een prachtig gazon genieten!